Fläskfilé och sparrispaj - 4-5 port
1 fläskfilé
1 stor gul lök
salt
peppar
Gratängsås:
25 g smör
3 msk mjöl
ca 360 g vit sparris på burk
(ca 2 dl vätska)
4 dl grädde
+ 1 dl vatten
salt
peppar
Pajdeg:
100 g smör
180 g mjöl
1 nypa salt
2 msk vatten
Börja med pajdegen. Knåda ihop ingredienserna och ställ degen i kylen i 30 min.
Skär fläskfilén i skivor och lägg i botten på pajformen. Stek den hackade
löken mjuk och glansig och fördela över köttet. Salta och peppra.
Låt sparrisarna rinna av och fördela dem över löken och köttet. Spara spadet till gratängensåsen.
Smält smöret och rör ut mjölet. Häll på sparrisspad, vatten och grädde och låt koka upp och sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Kavla ut pajdegen och klä pajformen med den. Dekorera gärna efter eget tycke.
Baka pajen på 200°C i 30 min.
Servera med ris och en massa grönsaker.