fredag 15 november 2013

Pussande smörbullar

Vi älskar bullar i vår familj och detta är nog favoriterna. Enkelt fylld med smör och socker, toppade med råsocker - helt fantastiska. Amerikanarna servera gärna sticky buns, som ligger just så här tätt ihop, dekorerade med kristyr. Vi är inte förtjusta i kristyr någon av oss - enkelt skall det vara.

Pussande smörbullar - 12 st

2½ dl mjölk
375 g vetemjöl
1 nypa salt
75 g socker
60 g mjukt smör
12 g jäst

Smörfyllning:
50 g smör
1 dl socker

Topping:
1 vispat ägg
1 dl grovt råsocker

Värm mjölken till fingervarmt. Väg upp mjöl, salt och socker i en bunke. Gör en grop i mjölet och smula jästen. Häll lite mjölk på jästen och rör ut den med fingrarna. Tillsätt resten av mjölken och knåda en deg. Tillsätt det mjuka smöret. Knåda ordentligt på bakbordet så att degen blir smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i 1-1½ timma.

Kavla ut degen till en avlång rektangel och bre på smörfyllningen.

 Rulla ihop till en långsmal rulle och skär ut 12 st snäckor.
 
Placera snäckorna på en plåt för att jäsa i ca 30 min. Jag använder en mindre plåt om 35x26 cm, men man kan så klart ställa dem på en vanlig plåt. Låt dem stå med 1-1½ cm avstånd från varandra, så får de plats att svälla både vid jäsningen och gräddningen.

Pensla snäckorna med vispat ägg, strö på lite grovt råsocker
och grädda dem i ugnen på 250°C i ca 7-10 minuter.