lördag 2 november 2013

Farinata - Socca - Kikärtspannkaka

Idag känner vi för lite annorlunda pannkakor. Det får bli en variant från Nice, som kallas för socca och görs på kikärtsmjöl. Även utmed den italienska kusten gör man kikärtpannkakor; i Genua kallas de för farinata och ner mot Toscana blir det cecina. Det verkar dock vara så att italienarna föredrar tjockare varianter så att dessa mer liknar flatbröd med lök, zucchini, eller annan fyllning på. Pannkakorna äts oftast med lite olivolja, salt och peppar på. Det får bli både salt och sött hemma hos oss. Kikärtorna tillför lite sötma i sig, så det behöver inte bli några marmelader till.

Socca/Farinata - ca 10 st
(Kikärtspannkaka)

250 g kikärtsmjöl
500 g vatten
½ dl olivolja
1 nypa salt

Kikärtsmjöl kan man få tag på i utländska butiker. Används flitigt i mellanöstern. Jag köpte mitt mjöl här.

Vispa ihop alla ingredienserna. Det blir en pannkaksliknande tjocklek på smeten.

  Pannkakorna blir bubbliga och fina, men spricker lätt vid böjning.

  6-åringen vill ha labneh och honung. (Labneh - avrunnen yoghurt).

 
   Själv väljer jag labneh och kanderade dadlar.

Den salta varianten blir labneh med klippt gräslök, lite paprikapulver, 
nymalen svartpeppar, havssalt och fasters goda olivolja.

Allt var lika mumsigt och en rejäl frukost blev det.

Receptet har jag hittat här.