tisdag 12 november 2013

Coq au vin - Tupp i vin

Idag skall vi bjuda på en väldigt full tupp ur Michel Olivers La Cuisine est un jeu d'enfants. Den här gången lyckades jag inte få tag på tupp, men har du tur brukar tuppar säljas färska i saluhallar, eller i frysdiskarna under namnet Rooster. Skillnaden på tupp och övriga familjemedlemmar är att tuppen har mycket längre lår och köttet är något fastare. Detta är till fördel när man kokar gryta, för en kyckling är oftast för mör.
Coq au vin -4 port
(Tupp i vin)

20 champinjoner
20 steklökar
1 vitlöksklyfta
150 g rökt sidfläsk (bacon kan funka)
1 kvist timjan
1 lagerblad
1 msk vetemjöl
1 tupp/kyckling
4 dl rött vin
salt
peppar


Rensa champinjonerna. Lägg steklökarna i blöt så att skalet lossnar lättare. Skala dem.

Stek lök, champinjoner, vitlök och tärnat fläsk i lite smör. Bryn väl på ganska låg värme. Tillsätt kryddorna. Stycka tuppen i 4 delar och bryn separat i en stekpanna med lite smör. Strö på mjölet över grönsakerna och rör om kvickt.

Lägg ner köttet i grytan ihop med övriga ingredienser. Häll på rött vin, salta och 
peppra och rör om. Låt grytan sjuda i 40 minuter tills köttet är mört.

Vi serverade detta med stekt potatis.

Komplett recept på franska hittar du här - klicka på ovan bild så förstoras den.