Côte de porc aux pommes - (4-5 port)
(Fläskkotletter med äpple)
4-5 fläskkotletter
4 äpplen
smör att steka i
½ dl salt
peppar
Se till att få tag på kotletter av bästa kvalité. En torr och tråkig kotlett blir oftast en middag man vill glömma. Dessa är skurna på gammaldags vis med både svålen och benet kvar. Detta säkrar att jag får en saftig köttbit.
Kotletterna saltas på båda sidorna. Peppra lite också.
Stek kotletterna i stekpanna med smör. Kotletterna skall brynas ordentligt. När de börjar bli nästa klara lägger du i skalat och klyftat äpple runt kotletterna. Stek med dem ett par minuter så att de blir mjuka och saftiga.
Stek på alla sidor, även svålen skall bli knaprig och god. Var noga med att låta köttet vila någon minut innan du serverar.
Vill man vara säker på att få en riktigt saftig kotlett bryner man den på båda sidorna i stekpannan och lägger ner den i ugnen på 175°C i ca 15-20 min. På detta sättet bevarar man ännu mer köttsaft.
Vill du kika på det franska receptet kan du klicka på ovan bild, så förstorar den sig. |