Vinbärskaka
(form ca 28 cm i dm)
Pasta frolla:
1 ägg
60 g socker
80 g smör
200 g vetemjöl
Fyllning:
350 g röda vinbär
350 g svarta vinbär
1 msk potatismjöl
150 g mandel
3 ägg
2 dl socker
1 nypa salt
Topping:
1 msk florsocker
Gör degen enligt anvisningarna här. Kavla ut degen på mjölad yta och fyll en form med avtagbara sidor. Nagga pajen och baka den ca 5-7 minuter på 200°C.
Rensa och skölj vinbären. Strö på potatismjöl och rör om.
Mal mandlarna. Separera äggen. Vispa äggulor med sockret. Vispa äggvitorna med nypan salt till styva toppar. Blanda ner mandlarna i äggulesmeten och vänd till sist ner äggvitorna försiktigt.
Häll upp vinbär i pajen och häll på smeten och jämna till med en slickepott. Grädda i ugnen på 200°C och 30-35 min.
Strö på florsocker och servera ljummen.
Receptet till fyllningen kommer från Mannerström, med några modifikationer.