Bildkälla |
Mjukkakor från Norrbotten (8 stora eller 16 små)
250 g levain
300 g mjölk
200 g vatten
750 g rågsikt
50 g rapsolja
½ dl sirap
1 tsk malen anis
1 tsk malen fänkål
15 g salt
Se till att din levain är nymatad och pigg. Värm mjölken till fingervarmt. Blanda alla ingredienserna till degen och ge det en kort knådning. Låt autolysa/vila i 1 timma. Vik ihop och knåda kort (se filmsnutt med fransk knådmetod här), olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3-4 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
När degen har jäst klart delar du den i 8 eller 16 bitar. Runddriv varje bit, platta ut genom att doppa bullen i mjöl och kavla ut till platta kakor. Lägg dem på plåt och nagga med en gaffel. Låt jäsa 2 timmar. Grädda i ugnen på 225°C i 15 minuter.
Några mindre mjukkakor, lagom storlek för frukost. |