Crostata di fichi - ca 12 rejäla bitar
(form ca 28 cm i dm)
Pasta frolla:
1 ägg
60 g socker
80 g smör
200 g vetemjöl
Frangipane med pistagenötter:
80 g naturella, skållade pistagenötter
170 g mandlar
200 g smör
2 ägg
100 g socker
1 citron, skalet
80 g vetemjöl
10 mogna fikon
Gör degen enligt anvisningarna här.
Frangipanekrämen: mal pistagenötterna och mandlarna. Vispa ihop det mjuka smöret med sockret. Tillsätt äggen och fortsätt vispa. Tillsätt skal från citron. Vänd ner både mandel och mjöl.
Skär av toppen på fikonen och snitta ett kors genom fruktköttet
nästan ända ner till botten. Öppna dem något.
Kavla ut degen på mjölad yta och fyll en form med avtagbara sidor. Nagga pajdegen. Fyll formen med frangipanekrämen. Använd en tesked och pressa en liten grop med skeden där du placerar fikonet. Fyll på med resten av fikonen. Grädda i ugnen på 200°C och 30-35 min. Låt gärna svalna till rumstemperatur så att krämen hinner sätta sig.
Gröna fikon med lite grön fyllning - grönt är skönt!