Att koka kronärtskockor - 4 port
4 kronärtskockor
1 tsk salt
100 g smör
Hugg eller bryt av stjälken.
Skär av toppen på kronärtskockan.
Klipp av de kvarstående spetsiga topparna.
Skölj ordentligt.
Har man en kastrull där kronärtskockorna kan pressas ner så att de inte flyter upp
- toppen! Lägg ner dem i saltat vatten och låt koka 35-45 minuter.
Picka med en kniv eller provnål. Det skall vara mjukt i botten.
Servera på tallrik. Dra hela tiden av blad från den yttre raden.
Doppa den tjocka bottenbiten i smält smör (vi varken skirar eller bryner smör, bara smälter).
Denna biten skall in i munnen.
Dra det mosiga mot nedertänderna.
När det bara är lite tunna blad kvar utan något att äta på kan du dra av resten och slänga.
Nu har du kommit ner till skägget.
Ryck loss och släng.
Och här har du din kronärtskocks botten, som du droppar lite
smält smör över och saltar innan du smaskar i dig den.