Macarons - 60 st
180 g mandelmjöl
100 g florsocker
½ dl mjölk
2 äggvitor
Mixa ihop mandelmjöl och florsocker. Häll på mjölken och rör ihop till en len massa.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem lite i taget. Se till att behålla fluffigheten och rör tills smeten är smidig. Här kommer ett bra klipp på hur man skall röra en macaron smet och hur texturen skall vara när den är färdigrörd. Smeten skall rinna av slickepotten.
Spritsa ut klickar om ca 3 cm i diameter på två bakplåtar.
Ugnen skall vara förvärmd till 120°C. Jag väljer att baka på ugnsplåtarna, som är något tjockare än mina vanliga hålade bakplåtar. Jag skyddar också kakorna i botten med ytterligare en plåt. Det här med spruckna maränger har jag googlat på rejält och de flesta tipsar om att lägga sitt bakplåtspapper direkt på en kall plåt, så att macarons inte får en chock och dessutom skydda extra med ytterligare en plåt. Det här receptet nämner inget om att låta kakorna torka i rumstemperatur innan iläggning i ugnen, så vi kör på.
Efter 30 minuter i ugnen är macarons klara. Efter att de har svalnat konstaterar vi att de är mjuka, har inte fluffat till sig alls. Ungen är besviken. Smaken är som mandelmassa - inte helt bortkastat, vi får smula det på glass.
Vill du baka på franska kan du klicka på bilden ovan så förstoras den upp |