lördag 24 augusti 2013

Grillad slätvar

Kan det vara sista grillningen tro? I år har sommaren blivit lite längre och hittar man så här fin fisk hos fiskhandlaren skall man allt passa på att grilla den hel, nu när vädret ändå tillåter. Piggvar är den med piggar och slätvar är den med slätt skinn. Båda passar perfekt att grilla hela. Köttet blir fast och saftigt och den är en favorit hos barnen.

Grillad slätvar - 4 port

1 slätvar på ca 1½ kg
½ dl olja
½ dl salt

1 dl olivolja
2 msk hackad persilja
2 hackade vitlöksklyftor

Börja med att rensa och skölja fisken. Ringla över olja och strö salt över. Saltet ger inte bara smak utan hindrar även fisken från att fastna i gallret.

 På med fisken. Vi använder tången att hela tiden lyfta fisken med runt om för att den inte skall fastna. 
Detta kan man göra så länge fisken fortfarande är rå, annars kan de gå sönder.

 Vänd fisken med hjälp av två tänger, eller stekspadar. Pensla hela tiden med olja för att hålla köttet saftigt.

 För att se om fisken är klar kan du dra lite i köttet bakom huvudet (där ryggraden möter huvudet). 
Om det är ljust och fint är fisken klar. Syns fortfarande lite blod runt benen får man låta den 
gå en stund till. Vi grillar denna runt 20 minuter.

Upp med fisken på en plåt, eller stort fat. Dränk den i olivolja och strö på dina favoritkryddor. 
Här blir det klassiskt dalmatiskt med persilja och vitlök.

 Nu skall vi servera fisken. Börja med benen som följer utmed fiskens sidor. 
Dessa trycker du lätt undan med en matkniv.

 Dela på filen mitt på ryggraden. Ta nu en stekspade och lossa försiktigt på filén.

 Här serveras slätvaren med en potatissallad med sockerärtor och hackad gräslök. 

Slätvarens skinn blir knaprigt och saltigt, så det äter vi upp. Glöm inte kinderna - även där finns det fint kött.