söndag 13 oktober 2013

Olivbröd med levain

Det här brödet är en familjefavorit, som har hängt med i många år. Naturligtvis skall man ha ost på en olivbröds macka, det är ungarna eniga om. Det enda jobbiga i receptet är att kärna ur oliverna, men det är det värt. Köp inga målade oliver, utan äkta svarta kalamata tex.

Olivbröd med levain - 1 boule

250 g levain
650 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
490 g vatten
15 g salt
250 g svarta oliver (ca 180 g urkärnade)

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. 

Knåda ihop mjöl, vatten, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Spara en liten bit deg (levain) till nästa bak. Strö på de grovhackade oliverna på resten av degen och knåda in dem i degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3-4 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Forma degen till en rund boule och låt den gärna jäsa i jäskorg. Täck över brödet och låt jäsa ytterligare 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C. Stjälp upp brödet på en het plåt i ugnen,eller på en het baksten och snitta fort. Se till att det finns en vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Brödet bakar du ca 35 minuter och det skall vara 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna med en termometer.