fredag 18 oktober 2013

Hemmagjort örtsalt

Idag ligger jag hemma med halsont och feber. När febern släpper börjar jag bli rastlös och kommer på att jag i garaget har flera plåtar och knippen med örter, som bara väntar på att komma till användning. Det är dags att göra örtsalt.
Örtsaltet använder jag som en allkrydda och kryddar kött, fisk, sallad och annat grönt med. Det är lite fritt med vad man vill ha i för kryddor i sitt örtsalt. Man får helt enkelt ta det man har i sin trädgård, eller det man gillar mest. Att tänka på är syftet med örtsaltet. Skall du använda det som en allkrydda kan det vara bra att utesluta de starka kryddorna: rosmarin, salvia, chili, vitlök mfl. Dessa kan man istället tillsätta vid matlagningstillfället. Jag vill ha mycket umami smak i mitt örtsalt och har därför i den dominanta libbstickan. Har du ingen libbsticka, kanske du kan trolla fram lite selleriblad som ersättning för att få rätt must?

Örtsalt - ca 1 kg

10 g torkad gräslök
5 g torkad basilika
5 g torkad persilja
5 g torkad libbsticka
2 g torkad timjan
1 kg havssalt

Jag gör mitt örtsalt på enbart egenodlade örter. Örter som växer som blad på kvistar går bäst att torka som knippen som man hänger på en krok, eller gardinstång, eller så lägger man dem på en bakplåt med hål så att de alltid luftas.

Kryddor som är lite hårdare behöver man finhacka och kan med fördel torkas på ett bakplåtspapper. Tex. gräslök, salvia, rosmarin, purjolök och vitlök.

Torkning får aldrig ske i soligt fönster, för då får man bruna och sega blad. Jag torkar alltid mörkt och svalt och får alltid mycket aromatiska och krispiga, torkade örter.

Plocka av bladen från kvistarna och mixa varje krydda för sig i en stor blender. Mixa inte till pulver, utan ganska grovt. När du har mixat varje krydda för sig väger du ihop det du skall ha med i ditt örtsalt och finmixar.

Häll upp de mixade örterna i en stor skål. Häll på saltet och rör om med en sked. Saltet skall inte mixas. Häll över allt till en glasburk. Ju längre saltet ligger ihop med örterna, desto mer smak tar det av dem.

Får du en massa örter över kan du göra mer örtsalt att ge bort i julklapp.

2 kommentarer:

  1. Noterat! Det där fick man ju bara lust att testa. Krya på dig och fortsätt med ditt härliga matbloggande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Åsa. Ingen bättring idag, men jag hinner åtminstone städa bland recepten. Trevlig helg.

      Radera