måndag 7 oktober 2013

Hemmagjord ketchup

 
Idag blir min fina 6-åring äntligen en 7-åring. I helgen hade vi kalas för klasskompisarna och det bjöds på hemmagjorda chicken nuggets, som alla barnen gladeligen doppade i den hemmagjorda ketchupen. Förutom vanliga butiksköpta tomater, hade jag även i lite av de sista tomaterna från egna plantor...såna där som bara vägrar att mogna, nu när hösten har kommit.

Hemmagjord ketchup - ca 0,75-1 liter


1,2 kg tomater
2 stora gula lökar
1 selleristjälk
3 persiljestjälkar
salt
½ dl socker
2 msk balsamvinäger
1 tsk svartpeppar

  Hacka lök och stek den glansig på svag värme i olivolja.
Tillsätt hackad selleri och persilja och stek med en kort stund.

 Picka tomaterna med en kniv och lägg ner dem i kokande vatten. Låt koka 5 minuter tills skinnet börjar lossna. Lägg ner tomaterna i ett kallt vattenbad och låt svalna. Dra av skinnet och finhacka tomaterna. Ta även vara på saften.

Lägg ner tomaterna i grytan och låt koka tills det börjar tjockna. 
Ta nu fram stavmixern och mixa till en slät puré.

Smaksätt med valfri mängd salt och socker och droppa i lite balsamvinäger om du känner att syran inte riktigt är på plats. Peppra ordentligt. Låt nu koka tills termometern visar 100°C och tappa omgående upp ketchupen i steriliserade burkar. Förvara svalt.