tisdag 22 oktober 2013

Nyponmarmelad - Marmelada od šipka

Jag tänker lämna ytterligare ett bidrag till denna månadens nypon utmaning på Det Gröna Skafferiet. Det blir nämligen nyponmarmelad. Upp till 7 års ålder åt jag aldrig annan sylt, eller marmelad än nyponmarmelad. Mina föräldrar släpade med sig burkar från Kroatien med denna ljuvliga marmelad och vi bredde den på allt från pannkakor till knäckebröd. Detta var på den tiden när vitlök fortfarande såldes på apotek berättar min mamma. Denna nyponmarmelad blir mycket godare än köpevarianten.
Rosa rugosa passar ypperligt bra.
Nyponmarmelad - ca 3½ dl
(Marmelada od  šipka)

600 g nypon
1,2 - 1,5 liter vatten
200 g socker
Skölj nyponen. Det är inte nödvändigt att klippa bort skägg och tunna stjälkar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten, locket på. Låt koka upp och sänk genast värmen till lägsta. Låt nyponen sjuda i ca 45 minuter, eller hur lång tid de tar för dem att bli mjuka.

Ta fram din bäste vän blendern. Mixa halva satsen i taget - både nypon och kokvatten. 

Jag väljer att sila moset i två omgånger - först genom en grovmaskig sil för att
få igenom så mycket vätska som möjligt och för att bli av med de grova fröna. 

Den andra omgången silar jag genom en finmaskig sil för att få bort övriga grova partiklar. Silar man direkt i den finmaskiga silen får man inte igenom lika mycket av vätskan då de grova fröna stoppar upp. Har man ingen grovmaskig sil, får man ta det man har - tex hälla upp massan i en avrinningsduk eller dyl. Blir det svårt att sila för att massan känns för tjock kan man hälla på någon deciliter vatten. Vätskan skall ändå kokas bort i slutändan.

Nyponvätskan låter du koka upp i en kastrull och häller på sockret. 
Rör ofta och noga, särskilt i slutet när massan börjar tjockna. 

Mät med sylttermometer - den skall visa ca 104°C när marmeladen är klar. 
Häll omgående upp i steriliserade burkar. Förvaras svalt.