torsdag 10 oktober 2013

Mjölksyrade pickles

Det är hög tid att fundera över vad man skall lägga i sina burkar i år. Min man brukar bli tokig på att jag sparar glasburkar under året, men nu när hösten faktiskt är här, har jag fyllt varenda burk och jag är inte ens halvfärdig. Syrat är gott och nyttigt och lite blandade godsaker, som pickles brukar falla de flesta i smaken.

Mjölksyrade pickles

250 g morötter
250 g vitkål
250 g blomkål
150 g gurka
100 g purjolök
½ vatten
15 g salt

Börja med att koka upp vatten och salt och låt svalna till rumstemperatur. Var noga med att använda lagom med salt - 2 % i hela burken.* Vid en salthalt om 6% kan mjölksyra inte längre bildas.**
 
Riv och skär grönsakerna i mindre bitar. Massera med händerna så att grönsakerna börjar släppa sin egen saft. Stoppa grönsakerna i rena och steriliserade burkar och häll på saltlake.

Låt stå i rumstemperatur. Efter bara ett par dagar bubblar det friskt i burkarna. Pressa ner grönsakerna i burken för att få ut så mycket luft som möjligt och fyll hela tiden på med ny saltlake. Burkarna förvaras i rumstemperatur i 2 veckor och flyttas sedan till kylskåpet. Låt stå ca 6 veckor innan du börjar äta av godsakerna.

Följ detaljerade instruktioner här.

*Karin Bojs: Syra själv
**Anneli Schöneck: Mjölksyrejäsning av grönsaker