lördag 5 oktober 2013

Mjölksyrad svamp




Svampsäsongen pågår sedan någon månad tillbaka och det finns mycket kvar att hämta i våra skogar. Det gäller bara att ha tålamod med fästingarna, som fördärvar allt det roliga. Nedan ser ni en kombination av skogens guld och lite av vad butikerna har att erbjuda. Mjölksyrad svamp är mycket god skivad i en sallad eller dyl.
Mjölksyrad svamp
1 kg svamp
½ liter vatten
15 g salt
1 skivad lök
1 vitlök
1 kvist rosmarin
1 lagerblad

Börja med att koka upp vatten och salt och låt svalna till rumstemperatur. Var noga med att använda lagom med salt - 2 % i hela burken. Vid en salthalt om 6% kan mjölksyra inte längre bildas.

Rensa svampen och lägg den i en kastrull. Häll på ca 1 dl vatten.

Låt koka upp. Det kommer se ut som väldigt mycket vatten, då svampen även släpper sin saft. Låt koka 5 minuter. Placera omgående i steriliserade glasburkar ihop med sitt spad. I och med att svamp inte innehåller mycket socker, behöver den kombineras med andra grönsaker för att jäsningen skall sättas igång. Krydda alltså med skivad gul lök, skivad vitlök, rosmarin kvist, lagerblad etc. Häll på saltlag ända upp till toppen av glasburken. Locket på och låt jäsa i rumstemperatur i upp till 10 dagar.

Efter ett par dagar kommer det börja bubbla ordentligt.Släpp ut luft och fyll på med mer saltlag vid behov.

Efter 10 dagar kan du ställa burkarna svalt.