lördag 22 juni 2013

Ruccola pesto


Det är inte för inte som ruccolan kallas för senapskål i Sverige. Den butiksköpta ruccolan har ingen smak värd namnet, men den hemmaodlade är en riktigt pepprig liten rackare. Ruccolan tar ungefär 1 månad på sig från sådd till skörd. Den har så bråttom att släppa ut sina blommor, att man får vara snabb med skörden. Så fort bladen börjar bli lagom stora får man plocka, för rätt vad det är börjar bladen bli tre blad på samma stjälk och så kommer blommorna. På Det Gröna Skafferiet är den här månadens Säsongens Bästa den egna skörden och då har jag bestämt att det får bli ruccolan som får bli ingrediensen.Ruccola pesto

70 g ruccola sallat

70 g naturella pistagenötter
100 g finriven pecorino ost
1 vitlöksklyfta
1½ dl olivolja
(ev. ½ dl vatten)
salt


Se till att få tag på osaltade/naturella pistagenötter, gärna utan det hårda skalet. Lägg pistagenötterna i blöt över natten. De kommer ha svällt upp märkbart. Koka upp pistagenötterna, låt sjuda ca 5 min och spola dem sedan i kallt vatten. Ta av det bruna skalet.

Lägg alla ingredienserna i en bunke. Se till att osten inte ligger överst, utan i något mellanlager innan du sätter igång stavmixern. Osten kladdar gärna fast i rotorbladen och då får man pilla loss. Skulle massan bli för trög tillsätter du lite vatten. Smaka av sältan.

Ruccola pesto kan du vända ner i kokt pasta, eller lägga som täcke på ugnsbakad fisk enligt nedan.

3 kommentarer:

 1. Vad gott med ruccola i! Och pecorino som är så got...

  SvaraRadera
 2. Men vad bra att jag kikade in här hos dig (det var ett tag sedan sist). Älskar pesto men det är helt omöjligt att hitta obesprutat basilika där jag bor vintertid. Ruccola det finns det däremot gott om så måste absolut prova att göra en ruccolapesto bums. Ruccola har ju en smak med "karaktär" så att säga, så det kan ju bli så gott som helst.
  Ha det fint!!/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var länge sedan. Ruccolapesto ger väldigt mycket smak, speciellt med denna självodlade ruccola. Den blir nog rejält mildare med butiksköpta blad. Ha det gott.

   Radera