torsdag 13 juni 2013

Biscuit Alsacien

 
Då var det dags för 8-åringen att skapa i köket. Utmaningen i det här receptet är separeringen av äggen och det gick faktiskt ganska bra. En skål för vitan, en skål för gulorna och i mitten en mindre skål där man först separerar vitan och skulle det skita sig så har man inte förstört resterande vitor i stora skålen. Det gick åt en del ägg, men omeletter är ju alltid goda. Originalreceptet kommer från Michel Olivers: La Pâtisserie est un jeu d'enfants.

Biscuit Alsacien
(Fransk sockerkaka aka Monsterkaka)

5 ägg
100 g smör
200 g florsocker
360 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk
1 apelsin
3 krm salt
+ 1 msk smör för formen

Börja med att smälta smöret. Låt svalna.

Gullungen i bagarmössa separerar ägg. Det är lite tricky för små ovana fingrar.
Separera äggen. Vispa äggvitorna med 3 krm salt till fasta toppar. Vispa äggulor med florsocker tills det blir ljust och krämigt. Tillsätt det smälta smöret och vispa. Vänd ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. tillsätt mjölken, finrivet skal och saft från apelsinen. Nu vänder du ner äggvitorna försiktigt i smeten med en slickepott.

"Mamma heter det verkligen slickepott?"
"Ja, det gör det"
"Hi hi, vilket fånigt namn."

Sätt ugnen på 210°C. Smöra kakformen med 1 msk smör. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i en timma. Sista 10 minuterna i avstängd ugn. Kakan blev mycket god, saftig och aromatisk.

Kakan fick namnet Monsterkaka
Vad som inte funkade med receptet: när smeten var färdigvispad och äggvitorna skulle vändas ner, insåg vi att smeten var alldeles för hård. Ungefär som häftmassa. Det gick knappast att vända ner något i den. Jag fick stjälpa i ungefär hälften av vitorna och vispa med elvispen och endast andra halvan vändes ner med slickepott. Till nästa gång blir det 3 hela ägg i äggsmeten, så får det räcka med två vispade äggvitor i slutet.

Efter att ha haft en kort utläggning med ungen och bakkemi och varför bakpulver måste röras ut i mjöl blev vi något häpna över monsterkakan, som reste sig som en argbigga i mitten. Så till nästa gång bakas den på 180°C istället, ungefär i en timma.

Vill du baka på franska finns originalreceptet här ovan. Klicka på bilden för att förstora.