onsdag 5 juni 2013

Paradižot - Snöägg

Den här goda typiskt dalmatiska desserten brukade mamma göra när jag och brorsan var små. Det var sällan skålen räckte i några dagar, för så fort hon vände ryggen till smaskade vi oss oss allt. Brorsan gillade kexen och vaniljsåsen och jag kunde bara inte få nog av äggvitemolnen. Detta är verkligen en paradisdessert. 6-åringen har fått äran att föra traditionen vidare och nu är det dags för äggseparering. Alltid lika spännande att få reda på hur många omeletter man kommer få sätta i sig...
Paradižot - 6-8 port

15 st petit beurre
1 liter mjölk
5 ägg
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk maizenamjöl
Börja med att ställa i ordning kexen i en salladsskål. De skall täcka både botten och sidor. De här kexen bakade jag enligt petit beurre receptet. Orkar du inte så är det vanliga Mariekex som kommer närmast.

Bara två kvaddade ägg denna gången. 6-åringen har fått in snitsen i fingrarna.
 Separera äggen. Vispa äggvitorna hårt.
Värm mjölken så att den sjuder, lägg i bitar av äggvita som kokas ca 2 minuter på varje sida tills de stelnat. 

 Känn med fingret. De skall vara lite sega, som marshmallows. Lägg ner bitarna i en skålen med kexen.

Vispa äggulan med socker, vaniljsocker och mjöl. Vispa i lite het mjölk i röran innan du vänder äggsmeten i resten av mjölken. Vispa tills såsen tjocknar. Häll vaniljsåsen över äggvitorna. Låt stå i kylskåpet tills det har kallnat väl.

Serveras iskallt. Riv gärna på lite mörk choklad om du vill.