onsdag 28 november 2012

Oxkinder bräserade i stout


Oxkinder må vara en udda bit på oxen, men god är den om den tillagas på rätt sätt. Den går inte heller att hitta i en vanlig matbutik, utan man får besöka närmaste saluhall eller beställa köttboxar via nätet och fråga efter denna specialare. Tro inte att du aldrig har ätit detta, för det har du. Oxkinden mals oftast ner till köttfärs, då det inte direkt finns någon större efterfrågan på den bland konsumenterna. Köttet är segt (ja tro de, med tanke på allt gräsätande och idisslande). Men som med allt kokkött, så är det mycket smakrikt. Detta innebär långkok.
Oxkinder bräserade i stout - 4-5 port

1 par okxinder (ca 750 g)
2 msk vetemjöl
4 st schalottenlökar
2 msk smör
500 ml stout*
200 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger
1 msk anjovisspad
1 tsk timjan
peppar
salt



Skär till oxkinderna i grova bitar.

Vänd dem i mjöl.

Hacka schalottenlökarna och stek dem i smör tills det har karamelliserats.

Häll på krossade tomater, balsamvinäger, anjovisspad, hackad vitlök och timjan. Lägg på köttet (ja, utan att bryna det). Häll på stout, salt och peppar och låt koka upp.

Ugnen har du förvärmt till 175°C. På med ett bakplåtspapper mellan kastrullen och locket och in med hela härligheten i ugnen. Kinderna behöver koka ca 4 timmar. Du kan röra om efter att halva tiden har gått. Börjar grytan torka ut lite kan man bara häll på någon deciliter vatten.

Känn efter med gaffeln om köttet är klart. Här ser man att köttet faller sönder bara man petar lite. Såsen har blivit tjock och mustig.

Nu skall grytan svalna och låt den stå till nästa dag. Då blir den bara godare. Servera med kokt potatis eller potatismos.

*Stout är en mörk och mustig öl. Finns att köpa på Systembolaget.

Recept med inspiration från British Masterchef.