lördag 17 november 2012

Hemmagjord kastanjepuré

Förutom att äta kastanjerna som de är, kan man även använda dem i matlagning. I USA och Storbritannien är det mycket vanligt med chestnut stuffing, som man fyller gåsen med. Jag föredrar att göra kastanjepuré och använda denna i bakelser. Vill man inte baka med en gång är det bara att frysa in purén. Vill man så är det bara att utelämna romen (rom = sprit, inte fiskrom)
Kastanjepuré

1 kg kastanjer
150 g florsocker
2 dl mjölk
1 msk smör
(1 msk mörk rom)

Kastanjerna snittas och kokas i saltat vatten i 10 minuter. Spola i kallt vatten och skala dem. Lägg tillbaka dem i det kokande vattnet och koka tills de är klara (testa med en tandpetare, de skall vara mjuka). Använd en potatispress och pressa igenom kastanjerna.

Väg nu kastanjemoset. För varje 100 g kastanjer behöver du 15 g florsocker. Strö florsocker över de pressade kastanjerna och häll på rom. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Tillsätt mjölk vätskan lite i taget till kastanjepurén. Purén skall vara lite som potatispuré när den är klar, så du kanske inte kommer behöva all mjölk.

Du kan också puréa med en stavmixer.