fredag 30 november 2012

Dovhjort - styckning

I dagarna har jag varit hos en kollega och hennes man och styckat dovhjort. Det är lättare att stycka om man är två som hjälps åt. Vässa knivarna, förbered många plastpåsar, en såg och ett par skärbrädor. Här följer en del bilder på styckdetaljer.

Hjorten
Den lilla filén – inbäddad mot ryggen och går ända bort till skinkan
Filéerna urtagna


Bogen skärs av
2 fina bogar

Hjortsadeln sågas bort från fram- och bakparten och sedan sågar man till 
revbenen så att den kan ligga platt på en plåt. Hjortsadel är en riktig delikatess!

Skinkan benas ur
Allt som blir kvar på benen skärs av. De finare bitarna gör vi grytbitar av och de något slafsigare blir perfekta att mala ner. Benen kokas ner till en viltbuljong – perfekt till en god viltsås

Nästa inlägg blir naturligtvis en god hjortgryta!