tisdag 13 november 2012

Gör din egen korv - Salsiccia

Vi fick ju leverans av griskött förra veckan och efter styckningen blev det en del små köttbitar kvar på benen, som jag inte direkt kände för att göra gryta av eller mala ner till någon färs. Jag brukar göra korv kanske 2 gånger om året och kände att det var dags att för detta. Du behöver få tag på svinfjälster, som har en diameter på ca 3 cm. I mataffärerna säljs oftast krokfjälster (av nöt) och den är alldeles för bred för detta recept. Svinfjälster finns oftast att köpa i närmaste Saluhall eller tex här. A och O i korvtillverkning är att ALLT måste vara KALLT. Första gången jag gjorde korv läste jag inte på ordentligt och fick grynig korv. Det var som att äta köttfärslimpa ur en strumpa.
Salsiccia

5 m svinfjälster
1,8 kg griskött
600 g grisspäck
40 g salt
200 g vatten
1 msk svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk franska kryddor (timjan, salvia, rosmarin mfl)
1 msk paprika
3 piri piri/1 msk cayenne peppar

Skölj fjälstret i vatten och låt sedan ligga i vatten i några timmar.

Skär späcket i små rutor om högst 2x2 cm. Ställ i frysen på ett fat.
Späcket skall vara helt fryst när det skall användas.

Skär köttet i mindre bitar. Strö salt på köttet och massera in det.
Ställ köttet i frysen så att ytan blir lite fryst.

Förbered köttkvarnen, gärna med en grov hålskiva. Har du ingen kvarn kan man köpa färdigmalet, men peka gärna ut vad du vill ha malet. Stoppa korven kan man göra för hand. Det finns olika billiga och begagnade köttkvarnar med korvhorn att köpa tex här.

 

Förbered kryddorna.

   Skölj fjälstret noga. Spola igenom med vatten - använd svag stråle så att du inte gör hål.

Blanda ihop kött och späck...


...och sätt igång och mal.

Krydda köttfärsen och ställ den i frysen medan du gör rent kvarnen och monterar korvhornet. 

Trä på fjälstret på korvhornet. Får inte hela fjälstret plats,
kan man klippa det på mitten och köra i två omgångar.

Så snart smeten börjar skymta i hornet, trycker du ut luften ur fjälstret och knyter en liten knut

 Fjälstret skall inte fyllas för hårt, för då kommer korvarna spricka när man steker dem.

Avsluta med en knut i andra änden.
Forma korvar genom mäta upp om tre stycken - en korv i varje hand och en i mitten. Nyp till och snurra mittenkorven framåt. Forsätt tills alla är snurrade.

Låt korvarna stå i kylen så att smakerna blandas innan du steker dem. Alternativt lägger du dem i frysen och tar fram när du blir sugen.


Stekta och klara att ätas. Jag gör inte världens finaste korvar -
ändarna kunde ha varit varckrare, men smaken är det inget fel på.