Sinjski arambaši - ca 6 port
(Kåldolmar från Sinj)
12 surkålsblad
½ kg nötkött (högrev tex)
1 gul lök
180 g rökt pancetta
salt
peppar
1 nypa riven muskotnöt
1 nypa nejlikor
½ citron, skalet
1 msk hackad persilja
1 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
½ kg riven surkål
Finhacka köttet så att det nästan ser grovmalet ut. Om du absolut måste, kan du ersätta finhackat kött med grovmalet sådant. Hacka den gula löken och hälften av den rökta pancettan. Stek allt i lite olja tills det mjuknar. Krydda köttet med salt, peppar, riven muskotnöt, nejlikor, rivet citronska och persilja. Vänd i den stekta löken och pancettan och rör om.
Skölj surkålsbladen och fyll dem med köttblandningen. Vik in den ena änden och lämna den andra öppen.
Rulla ihop.
Vänd upp kåldolmen och tryck in kålen inåt. Så sitter den fast ordentligt. Detta är ett monteringsalternativ. Se sarma inlägget för den klassiska.Lägg hälften av den rivna surkålen i botten av kastrullen. Fördela kåldolmarna i kastrullen. Skiva resten av pancettan och stick in den lite varstans. Strö resten av kålen över kåldolmarna. Vispa ut tomatpurén i vattnet och häll över. Det skall precis täcka kåldolmarna. Låt koka på svag värme ca 2 timmar, så att köttet hinner bli mjukt. Servera gärna med potatismos.