onsdag 26 februari 2014

Kroštule - Kroatiska klenäter

Februari månad är karnevalernas månad och i den kroatiska staden Rijeka hålls en av världens största karnevaler. Även den lilla staden Samobor firar sin variant, som de kallar för fašnik. Kroštule, även kallade karnevalske kroštule (karnevals klenäter) är typiska sötsaker man äter under karnevalsmånaden. Kroštule görs i huvudsak i Dalmatien och har ursprungligen italienska rötter (crostoli, chiacchiere).
Kroštule

200 g mjöl
3 äggulor
1 nypa salt
1 msk socker
1 msk mörk rom
½ dl ljummet vatten

+ ½ dl florsocker
Knåda ihop allt till en fast deg likt pasta deg. Olja in lätt och låt degen vila 30 min i rumstemperatur.
Kavla ut degen tunt till en rektangel och sporra ut längder ca 1,5 cm breda och 12 cm långa. Slå knut på längderna och fritera i olja 175°C tills de blivit gyllene (ej bruna). Strö på florsocker och hugg i.