söndag 23 februari 2014

Scottiglia - Jägargryta

En Scottiglia är en italiensk jägargryta, där jägaren samlat vad han/hon fått tag på i skogen och lägger allt i samma gryta. Det kan vara duva, hare, rådjur, vildsvin...helt enkelt vad man har. Den här varianten blev "vad jag har i frysen" - sorten. Byt ut fritt med vad du har.
Scottiglia - 6-8 port
(Jägargryta)

1 kanin
½ kg lammlägg
½ kg grytbitar av älg
2 gula lökar
2 morötter
1 selleristjälk
2 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
1 tsk rosmarin
2 lagerblad 
½ kg krossade tomater
2½ dl rött vin
2½ dl vatten
salt
peppar

Stycka kaninen i mindre bitar. Bryn bitarna i lite olja på alla sidor. Ställ åt sidan. Bryn lammlägg och älggrytbitar. Ta av och ställ åt sidan. Hacka gul lök och stek den glansig i olja. Den skall vara helt mjuk och genomskinlig. Tillsätt tärnade morötter, selleri och vitlök. Stek kort så att det blir glansigt och mjukt. Tillsätt cayennepeppar, rosmarin, lagerblad, krossade tomater, rött vin och buljong. Lägg ner älkött och lamm och låt koka 1½ timma. Kaninköttet kan lätt bli torrt och behöver bara en kortare kokning. När du har tillsatt kaninköttet låter du grytan koka ytterligare 30 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar. Servera gärna med polenta.

Originalreceptet kommer från boken Kokkonstens Italien av Michele Scicolone.