Äppelbröd - 2 runda bröd
300 g levain
300 g äpplemos
500 g vatten
100 g råg
900 g vetemjöl
15 g salt
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.
Knåda ihop alla mjölsorterna med vatten, äpplemos, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Dela degen i två
delar och forma till två boules och
låt den gärna jäsa i jäskorg i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen
värmer du till 250°C.
Stjälp upp brödet på en het plåt i ugnen, eller på en het baksten och snitta ett snyggt snitt rakt över. Se till att det finns vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Brödet bakar du ca 30 minuter och det skall vara ca 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna med en termometer.
Stjälp upp brödet på en het plåt i ugnen, eller på en het baksten och snitta ett snyggt snitt rakt över. Se till att det finns vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Brödet bakar du ca 30 minuter och det skall vara ca 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna med en termometer.