söndag 8 september 2013

Pistagesnäckor

Det var riktigt längesedan jag bakade bullar och det fick bli av när ungarna gav mig onda ögat att det faktiskt inte fanns några på lager i frysen. De här med pistagefyllning kan man toppa med lite flagad mandel också, så blir de riktigt snygga.
Pistagesnäckor – 20-25 st

5 dl mjölk
750 g vetemjöl
5 g salt
150 g socker
125 g mjukt smör
25 g jäst

Pistagemassa:
200 g skållade, naturella pistagenötter
50 g florsocker
2 msk honung
½ dl vatten

Topping:
1 vispat ägg
1 dl grovt råsocker

Värm mjölken till fingervarmt. Väg upp mjöl, salt och socker i en bunke. Gör en grop i mjölet och smula jästen. Häll lite mjölk på jästen och rör ut den med fingrarna. Tillsätt resten av mjölken och knåda en deg. Tillsätt det mjuka smöret. Knåda ordentligt på bakbordet så att degen blir smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i 1-1½ timma.

Följ anvisningarna i pistagemassa tillverkningen här. OBS! Notera att jag har i mer pistagenötter för att få en fastare massa i pistagesnäcke receptet.

Kavla ut degen till en avlång rektangel och bre på pistagemassan.
Rulla ihop till en långsmal rulle och skär snäckor.
 
Placera snäckorna i bullformar och ställ på en plåt för att jäsa i ca 30 min.

Pensla snäckorna med vispat ägg, strö på lite grovt råsocker,
eller varför inte flagad mandel och grädda dem i ugnen på 250°C i ca 7 minuter.