fredag 20 september 2013

Pain Brie

Ett fantastiskt gott bröd, som ursprungligen kommer från Normandie med mycket smörsmak och naturligtvis serveras det med några skivor brieost på.

Pain Brie - 3 limpor

400 g levain
1½ kg mjöl
975 g vatten
30 g salt
150 g rumsvarmt smör

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den minst 8 timmar innan bakningen. 

Knåda ihop mjöl, vatten, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Klicka på det rumsvarma smöret och knåda in det i degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3-4 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.


Spara en liten bit deg (levain) till nästa bak. Forma resten av degen till tre limpor och låt dem gärna jäsa i jäskorgar, annars strör du mjöl på en linnedukoch placerar dem på duken så att de tar stöd av varandra. Täck över dem och låt jäsa ytterligare1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C. Stjälp upp dem på en het plåt i ugnen,eller på en het baksten och snitta dem fort med 4 avlånga snittar på varje limpa.

Se till att det finns en vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Bröden bakar du
ca 35-40 minuter. Bröden skall vara 92-96°C inuti när de är klara, mät gärna med en termometer.