lördag 7 september 2013

Oeuf Caroline - Ägg Caroline

Visst är det gott med ägg till frukost? Och här kommer de serverade i en helt annorlunda skrud. Receptet kommer från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

Oeuf Caroline - 2 pers
(Ägg Caroline)

2 tomater
salt
1 msk olja
2 skivor bröd
lite smör
2 ägg
2 tsk crème fraîche
salt

Skölj och skär av toppen på tomaterna. Gröp ur dem med en sked. Salta insidan på tomaterna. Värm oljan i en stekpanna och stek undersidan på tomaterna tills de har fått färg. Bre lite smör på brödskivorna (smöret hindrar bröden från att brännas) och lägg dem på ett bakplåtspapper. Placera tomaterna på bröden och knäck ner ett ägg i varje tomat. Förvärm ugnen på 225°C och sätt in plåten. Sätt ugnen på grill. Låt bakas 5 minuter. Klicka på crème fraîche och strö på lite salt och låt bakas ytterligare 5 minuter.
Och vill du laga på franska är det bara att klicka på bilden ovan så förstoras den.
Vad som inte funkade med receptet: insidan på tomaten blir väldigt vattnig under bakningen vilket gjorde att det blev väldigt soppigt i tomaten. Jag använde faktiskt en tesked och tog bort lite tomatvatten.

Originalreceptet anger att man enbart skall sätta ugnen på grill, vilket gör att man startar i en kall ugn. Ägget ville inte alls stelna efter 10 minuters bakning. Av denna anledningen förvärmer jag ugnen och då blir vitan stelnad och äggulan vackert rinnande. Precis så som jag vill ha det.