torsdag 12 september 2013

Inlagda päron

Säsongen för päron är här och nu har man verkligen alla möjligheter att lägga in sina favoritpäron för att ha något smaskens att bjuda mitt i vintern när gästerna kommer. Förra året blev det svenska päron och i år hittade jag italienska solkyssta, som bara skrek "ta oss, ta oss". Jag kommer nog göra en till sats med svenska. Välj sådana som du tycker smakar gott, då blir också resultatet bra.
Inlagda päron - 10 st

10 saftiga päron
1½ liter vatten
3½ dl vitt vin
200 g socker
5 cm ingefära
4 lagerblad
1 citron, skal och juice
2 msk olivolja
Skala ingefäran och skär i skivor. Skrubba citronen (gärna ekologisk), skala skalet i långa bitar. Vrid ur citronsaften. Häll upp alla ingredienserna utom päronen i en kastrull och låt koka upp. Rör så att sockret löser sig. Skala päronen och lägg ner dem i den sjudande lagen. Låt sjuda i ca 20-25 minuter. Testa med en provnål om de är mjuka.

Så snart de blivit klara kan du ta upp päronen och lägga dem i steriliserade glasburkar. 
Häll på den varma lagen och skruva på locket. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

Receptet (något omgjort) hittat i Paul Svenssons kokbok.