lördag 21 september 2013

Îles flottantes

Den här desserten är en fransk klassiker, som är något italianiserad i den här versionen. Jag verkligen älskar kokt maräng och rätten påminner starkt om den dalmatiska godsaken Paradižot.
Îles flottantes - 6-8 port

Kokta maränger:
100 g äggvita (ca 3 st)
120 g socker
1 nypa salt

Crema inglese:
5 dl mjölk
5 äggulor
50 g socker

Tillbehör:
150 g savoiardi kex

Topping:
1 näve flagad mandel
50 g socker
1 tsk vatten

Börja med att separera äggen. Släng äggvitorna du inte behöver. Vispa äggvitorna med lite salt till ett hårt skum. Tillsätt nu sockret och vispa hårt tills marängen blivit helt styv (minst 5 min).

Låt mjölken sjuda på medel/låg värme. Ta en rågad matsked maräng och lägg ner i den heta mjölken. 

Klicka ut några maränger och låt dem sjuda 1 minut på varje sida.

Placera kexen i en skål (jag använder köpe kex idag - så ni inte tror att mina savoiardi blir så här raka och snygga).
Lägg de kokta marängerna på kexen.

Vispa äggulor med 50 g socker. Häll i lite av den heta mjölken från marängkokningen och vispa ihärdigt så att äggulorna värms försiktigt. Häll nu ner äggulesmeten i resten av mjölken och vispa hela tiden. Låt krämen värmas på svag värme tills vaniljsåsen har tjocknat. Den får absolut inte koka.

Häll vaniljsåsen över marängerna. Den flagade mandeln rostar du i en stekpanna lite lätt. Strör på över såsen. Sedan smälter du ihop 50 g socker med 1 tsk vatten i en kastrull. Låt sockerlagen koka upp och bli brun. Nu häller du hela härligheten över den flagade mandeln. Låt den knäckiga toppingen svalna och servera genast. Savoiardi kexen är som svampar och suger gärna upp hela såsen, så snabba på.



Originalreceptet kommer från tidningen La Cucina Italiana.