söndag 2 november 2014

Mjukt tunnbröd med potatis - Jämtland

Dessa goda tekakeliknande bröden gick åt som smör i solsken där hemma. Man mosar i lite potatis för att få segare bröd. Egentligen skall man kruskavla dem och potatisen skall få brödet att inte vilja bryta sig, men det kände jag inte alls för. Originalreceptet har jag hittat här.


Mjukt tunnbröd med potatis - 12 bröd

10 g jäst
5 dl mjölk
1 msk ljus sirap
15 g salt
1 kokt potatis, pressad
100 g grahamsmjöl
725 g vetemjöl

Lös jästen i lite ljummen mjölk. Tillsätt resten av mjölken, sirap och salt. Vänd ner mjölet och den pressade potatisen. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa i nästan en timma.

Dela degen i 12 bitar, forma till bullar och placera på väl mjölat bakbord. Kavla ut varje bröd till en kaka om 15 cm. Nagga med gaffel, eller kör över med kruskavel och låt jäsa ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225°C och ställ in en plåt, så att den blir het och fin. Så snart ugnen har blivit varm kan du lägga upp 3-4 bröd rakt på den heta plåten. Grädda ca 7-10 minuter, tills bröden har blivit gyllene. Trava dem på varandra och linda in. Låt svalna.