Fritule sa jabukama – ca 70-80 st
12 g jäst
250 g mjölk
250 g vatten
1 äggula
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk olja
3 g salt
450 g vetemjöl
2-3 äpplen (syrliga)
2-3 äpplen (syrliga)
0,75 l olja att fritera i
Värm
mjölk och vatten till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut
det med det ljumna vätskan. Vispa i äggula, socker, vaniljsocker, salt och olja. Vänd ner mjölet och
slå det med en träsked så att smeten blir elastisk och fin. Smeten skall
vara något mellan smet och deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Riv äpplena grovt och vänd ner i smeten. Rör försiktigt. Låt vila medan oljan värms.
Värm oljan till 170°C och skeda ner smeten i den varma oljan. Fritera tills bullarna är gyllenbruna
på båda sidorna. Lägg bullarna att rinna av på hushållspapper och strö till sist florsocker på.
Fritule är godast när de fortfarande är varma.