Jag älskar vilt och hare är inget undantag. Hare smakar mycket mer vilt än vad klövdjuren gör. Akta för att koka köttet för länge då haren kan bli torr och tråkig. Innan du börjar tillagningen - se till att ta bort senorna från sadeln, så blir köttet riktigt fint och mört.
Höstgryta med hare - 5 port
1 hel hare
2 röda lökar
1 msk hackad stjälkselleri
ca 7 dl vatten
½ dl ljus soja
1½ msk vetemjöl
1 lagerblad
5 enbär
1 nypa libbsticka
lite svartpeppar
lite örtsalt
1 nypa rosmarin
3 morötter
1 dl grädde
Börja med att dela haren i mindre bitar. Sadeln skär du i mindre delar, efter att du tagit bort senorna. Bryn harbitarna i smör. Ta upp köttet och ställ åt sidan. Skala och riv löken grov på ett rivjärn. Vänd ner löken i kastrullen du stekt haren i och tillsätt selleri. Stek löken mjuk och glansig. Tillsätt harbitarna och häll på vatten så att det precis täcker. Rör ut vetemjölet i kall soja och vänd ner i grytan i hop med kryddorna. Låt hela härligheten koka i 45 minuter med locket på glänt.
Ta nu upp harbitarna, lägg dem tex. i en kastrull där de kan hålla värmen. Låt såsen koka upp och häll i grädde. Skala morötterna, halvera dem och skär igenom dem, så att du får 4 delar av varje morot. Vänd ner morötterna i grytan och låt koka ca 20 minuter utan lock. Såsen bör nu ha tjocknat avsevärt. Lägg ner harbitarna och låt koka upp.
Servera med kokt mandelpotatis och rårörda lingon.