söndag 16 november 2014

Mjukt tunnbröd från Kaxås - Jämtland

Här kommer ytterligare ett recept ur Brödtratditoner förr och nu i Jämtland Härjedalen utgivet av Eldrimner. Mycket smak kommer från messmöret och brödet är ganska så sött pga sirapen. Passar perfekt med pastej på.

Mjukt tunnbröd från Kaxås - Jämtland - 8 st

½ liter mjölk
40 g havre
20 g smör
45 g messmör
75 g sirap
10 g jäst
10 g salt
2 g anis/fänkål/koriander
100 g kornmjöl
400 g vetemjöl

Hetta upp mjölken i en kastrull och vänd ner havre, smör, messmör och sirap. Låt mjölken puttra på låg värme ca 5 minuter. Låt svalna till rumstemperatur. Lös jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och salt. Blanda ihop kryddor och mjöl och vänd ner i mjölken. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa i nästan en timma.

Dela degen i 8 bitar, forma till bullar och placera på väl mjölat bakbord. Kavla ut varje bröd till en kaka om 20-25 cm. Kör över med kruskavel rulla ut på het plåt i ugnen. Ugnen skall vara förvärmd till 250°C. Det går också bra att grädda i stekpanna. Grädda ca 4-5 minuter, tills bröden bara börjat få färg. Trava dem på varandra och linda in. Låt svalna.