En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
torsdag 6 november 2014
Kambröd - Jämtland
Jag bakar vidare i Jämtland och har kommit till Kambröd, ett tunnbröd som bakas med rågsikt. Receptet kommer från Landskapsbröd av Karl-Johan Börjesson.
Kambröd - 4 stora eller 8 små
10 g jäst
325 g mjölk
10 g salt
15 g ljus sirap
½ kokt potatis
500 g rågsikt av 100% råg
Lös jästen i lite ljummen mjölk. Tillsätt resten av mjölken, sirap och salt. Vänd ner mjölet och den pressade potatisen. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa i nästan en timma.
Dela degen i 4 bitar, forma till bullar och placera på väl mjölat bakbord. Kavla ut varje bröd till en kaka om 30 cm. Kör över med kruskavel rulla ut på het plåt i ugnen. Ugnen skall vara förvärmd till 250°C. Det går också bra att grädda i stekpanna. Grädda ca 4-5 minuter, tills bröden bara börjat få färg. Trava dem på varandra och linda in. Låt svalna.