söndag 3 januari 2016

Klassisk ciabatta

Min make blir väldigt lycklig när jag bakar ciabatta. Det hör till hans favoritbröd. Jag äter det gärna med fetaost och tomat, eller mozzarella och soltorkade tomater...eller bara med smör. Vill du baka ciabatta utan jäst kan du kika på det här receptet.

Ciabatta - 16 bröd

1 kg durumvetemjöl
1 liter vatten
1 nypa jäst

Du börjar med att göra en poolish. Rör slarvigt om durumvetemjöl och vatten. Täck bunken med en plastpåse och låt vila i rumstemperatur i 12 timmar


700 g vetemjöl
2 dl olivolja
30 g salt
250 g vatten

Tillsätt vetemjöl, 1 dl olivolja, salt och vatten. Knåda ihop och lägg ner i din stora bunke. Ringla ytterligare 1 dl olivolja under och över degen. Låt jäsa i 1 timma. Vik ihop och låt jäsa ytterligare 1½ timma. Vikningen gör att degen kan börja jäsa om och du får större luftbubblor i brödet.
Vänd upp på mjölat bakbord. Dra försiktigt ut degen med händerna till en kvadrat eller rektangel ca 3 cm hög. Med försiktigt menar jag att du inte får dra som en galning så att alla blåsorna försvinner. Använd en degspade och hugg upp så stora bröd som du behöver, räcker till ungefär 16 bröd.
Strö lite polenta på bakplåtspapper och stjälp upp ciabattabröden på dessa så att den mjölade bottensidan hamnar uppåt. Skjutsa in i ugnen direkt på 250°C och grädda i ca 17-20 minuter. Låt svalna på galler.

onsdag 30 december 2015

Pržolica s kaduljom

Det är dags för en dalmatisk delikatess. I Kroatien har man ett annorlunda styckningsschema. Ryggbiffen skärs ut med benet, så som vi styckar kotletter här i Sverige. Det går toppen att använda ryggbiff till rätten. Du kan också använda nötrullen, men se då till att koka minst dubbla tiden.

Pržolica s kaduljom - 4 port

4-6 skivor ryggbiff i skivor
1 msk salvia
1 msk salt
1 gul lök i skivor
300 g krossade tomater
3 vitlöksklyftor
peppar
2 dl vitt vin
1 msk hackad persilja

Mortla salvia och salt till ett fint pulver och krydda ryggbiffarna. Bryn köttet i olivolja. Strö över skivad lök, krossade tomater och finhackade vitlöksklyftor. Peppra generöst och häll över vitt vin. Låt puttra på medelvärme i ca 1 timma. Servera med polenta till.

lördag 26 december 2015

Financiers med havtorn

Hoppas ni har haft en riktigt härlig jul. Det blir många bjudningar fram tills att jul och nyårsstöket är över, så här kommer ett tips på en liten kaka, som man lätt kan baka snabbt och kvickt. Financiers är en kaka som bakas med äggvitor, så här gäller det att gräva fram de där bortglömda äggvitorna ur frysen. Den här lilla kakan har jag späckat med havtorn för att få lite syrligt som bryter av mot det söta. De är ganska lagom stora om man väljer att baka dem i muffins-format. Havtorn tycker jag är lite vintrigt. Har man tur kan man hitta dem växandes vilt i naturen på senhösten. Jag har faktiskt sett en buske full med bär bakom en busskur ute vid Volvos huvudkontor i Torslanda. Lite för mycket avgaser i området för att plockas, men mäktigt vackert.

Financiers med havtorn - 24 st

150 g smör
8 äggvitor (ca 300 g)
2 g salt
100 g mandelmjöl
100 g vetemjöl
150 g florsocker
100 g havtorn
Börja med att bryna smöret och låta det svalna. Det brynta smöret ger fantastisk god smak till kakan, så ersätt inte med att bara smälta smöret.

Vispa äggvitor och salt till ett lagom fast skum.

Mandlarna skall blancheras, skalas, torkas och malas till mandelmjöl. Gör du eget mandelmjöl, så kan det behöva mixas i blender för att bli så finmalet som möjligt. blanda ihop mandelmjöl, vetemjöl och florsocker och sikta det genom en sil så att du blir av med alla klumpar.

Blanda ner de vispade äggvitorna lite i taget. Försök att behålla den fluffiga konsistensen. Tillsätt smöret och vänd ner det försiktigt. Vänd till sist ner havtornen.

Ta fram en muffinsform och smöra den, så att kakorna lättare lossnar. Klicka i smeten så att den fyller 3/4 av formen.
Grädda på 200°C i ca 12 minuter - kakan skall bara bli lite gyllene på toppen. Ta ut så fort den har fått lite färg, annars kan den lätt bli torr. Låt kakorna stå i formen i 5 minuter och vänd sedan upp dem på galler så att de svalnar helt.

söndag 20 december 2015

Povitica


Första gången jag hörde talas om Povitica, var när jag tittade på The Great British Bake Off. Jag reagerade direkt när jag hörde att det var en kaka från Kroatien. What? Aldrig hört talas om. Jag kollade lite med släkten och de hade aldrig hört talas om detta heller. Efter lite googlande kom man fram till att samma fråga dryftats på kroatiska matbloggar. Ingen visste vad detta var för något. En äldre herre hade tagit reda på att uttrycket används i byn Sošice, som ligger några kilometer väster från Zagreb precis vid den slovenska gränsen. Tänk att jag bott i Zagreb i 6 år och aldrig hört talas om detta! Tydligen är bakverket samma sak som en štrudel, som är den vanliga benämningen i norra Kroatien. En štrudel med valnötter kallas dessutom för Orehnjača och är ett typiskt bakverk man bakar till jul. Nu fick ju britterna för sig att göra en mycket dekorativ Povitica genom att vika den fint så att det blir ett vackert mönster när man skär upp den, så då fick jag ju göra likadant. Receptet på en traditionell Orehnjača hittar ni här.

Povitica

5 dl mjölk
750 g vetemjöl
5 g salt
150 g socker
100 g mjukt smör
25 g jäst

Kräm:
2 äggvitor
200 g valnötter
100 g socker
100 g smör
50 g mjölk
3 msk kanel

Pensling:
2 äggulor
1 msk mjölk

Topping:
2 msk florsocker

Värm mjölken till fingervarmt. Väg upp mjöl, salt och socker i en bunke. Gör en grop i mjölet och smula ner jästen. Häll lite mjölk på jästen och rör ut den med fingrarna. Tillsätt resten av mjölken och knåda en deg. Tillsätt det mjuka smöret. Knåda ordentligt på bakbordet så att degen blir smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i 1½ timma.

Krämen: Vispa äggvitorna till fast skum. Mal valnötterna. Vispa ihop socker och smör till en krämig massa. Vänd ner valnötter, kanel och mjölk. Vispa till en slät massa. Med slickepott vänder du ner äggvitorna lite i taget. Det skall bli en jämn och fin massa.
Kavla ut degen på mjölat bakbord. Det skall bli en rektangel som är 40 cm lång och så lång som det går. Ungefär 3 mm tjock deg. Bred ut krämen över hela degen och rulla ihop på långsidorna till en lång längd.
Smöra en långpanna, eller lägg i ett bakplåtspapper. Lägg ner den långa korven i ett sicksack mönster. Tänk på att det skall se vackert ut när man skär upp den. Låt jäsa i ca 45 minuter. Pensla med äggulor och ägg och ställ in i uppvärmd ugn på 200°C. Kakan behöver bakas ca 50-60 minuter. Det kan även vara läge att täcka den efter ungefär 20 minuter då den får färg väldigt snabbt och man vill ju inte ha en bränd skorpa.
Låt svalna något. Strö på florsocker och skär 1 cm tjocka skivor. Servera.

Alternativ: byt gärna ut valnötter och kanel till hasselnötter och kakao. Kavla en smalare deg för att få en tunnare längd. Knö ihop längden i en mindre form i en dekorativ fram-och-tillbaka vikning i två nivåer för att få en annorlunda finish vid uppskärningen.

torsdag 17 december 2015

Kuglof

I Kroatien finns det många sorters kakor man serverar till jul och detta är en sort man serverar i  norra Kroatien. Gillar man inte russin är det lätt att utesluta, eller varför inte ersätta med torkade blåbär, tranbär, eller vinbär? Du behöver en gammaldags sockerkaksform för att baka kakan enligt traditionellt utförande. Formen bör rymma ca 2 liter.

Kuglof

25 g jäst
250 g mjölk
150 g mjukt smör
70 g socker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
4 äggulor
2 msk rom
1 citron, skalet
1 nypa salt
500 g vetemjöl
100 g russin

Topping
1 msk florsocker

Läs jästen i den ljumna mjölken. Vispa det mjuka smöret fluffigt med socker och vaniljsocker. Tillsätt ett ägg/äggula i taget. Skvätt ner lite rom, riv i citronskal och tillsätt saltet. Häll i mjölken och jästen och vänd ner mjölet. Knåda ihop lite lätt till en ganska kladdig deg. Stoppa bunken i en plastpåse, så att degen håller sig fuktig medan den jäser i ca 1 timma.

Sockerkaksformen penslar du med lite smält smör. Dofta över mjöl och ställ formen kallt medan degen jäser.

Blötlägg russin, eller anndra torkade bär, i lite ljummet vatten under tiden som degen jäser. Krama ur vattnet och strö det över degen innan du viker den ett par gånger för att fördela bären.
Klicka i degen i formen och släta till toppen. Stoppa formen i en plastpåse, så att degen håller sig fuktig medan den jäser i ca 1 timma.
Sätt ugnen på 200°C och ställ in formen. Kakan behöver gräddas i ca 50-60 minuter. Stick gärna med en provsticka. Du kommer behöva täcka kakan efter ca en kvart, så att ytan inte blir bränd. När du tagit ut kakan ur ugnen låter du den vila täckt med kökshandduk i 10 minuter innan du stjälper upp den på galler för att svalna. Låt svalna helt innan du skär fina skivor av den.

måndag 14 december 2015

Orehnjača - Valnötsstrudel

Nu när vi närmar oss julen, vill jag presentera den här goda kakan, som alltid bakas till jul i de flesta kroatiska hem. Man kan hoppa över romen, men det är mycket godare med en skvätt i både degen och fyllningen. Har du inget hemma kan du kanske ersätta med kirsch eller något annat gott.

Orehnjača - 1 längd
(Valnötsstrudel)

Deg
10 g jäst
200 g mjölk
1 ägg
2 äggulor
50 g socker
1 nypa salt
1 citron, skalet
1 apelsin, skalet
1 msk rom
500 g vetemjöl
25 g mjukt smör

Fyllning
4 äggulor
100 g socker
100 g mjölk
1 msk vaniljsocker
2 msk rom
250 g malda valnötter 

Pensling
1 ägg
Börja med att väga upp ägg och äggulor. Tillsammans skall de väga ca 100 g. Om de väger mer eller mindre får du justera mjölkmängden. Totalt skall ägg och mjölk (= degvätska) utgöra 300 g. Smula jästen i en degbunk och värm mjölken till fingervarmt. Lös jästen. Vispa ägg och socker till en pösig massa och häll över jästen. Tillsätt salt, citron- och apelsinskal, rom och vetemjöl. Rör ihop degen. Klicka ut smöret över degen och knåda in det tills degen har blivit smidig. Täck bunken med plastfilm, så att degen håller sig fuktig och låt jäsa 1½ timma. Vill du ha en snabbare jäsning är det bara att tillsätta mer jäst.
Under tiden som degen jäser gör du fyllningen. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt mjölk, vaniljsocker och rom. Vänd ner de finmalda valnötterna och rör om. Smeten kommer vara ganska grötig.

Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel, ungefär 1 cm tjock. Fördela fyllningen över hela degen, förutom ca 2 cm från långsidorna. Rulla ihop på längden och lägg över till en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timma.

Sätt ugnen på 200°C. Pensla längden med vispat ägg och skjut in i ugnen. Kakan skall vara i ugnen ca 40-50 minuter. Håll koll på kakan då den behöver täckas efter 10-20 minuter för att inte få en bränd yta.
Ta ut den ur ugnen och vira in den i en kökshandduk och låt svalna. Skär i skivor och servera till glögg.



torsdag 10 december 2015

Saffranslängd med valnötsfyllning

Jag gjorde hela julens julbak (trodde jag) i slutet på november. Jag hade sådan energi att det blev saffranskusar i mängder för både fredagsfikat och en julfest. Sedan drog jag till med de här saffranslängderna och drivor av skurna pepparkakor (dem ser ni bak i bilden). Senast dagen innan jag skall börja baka brukar jag ta saffranstrådarna och dränka dem i ett par matskedar cognac. Detta gör att saffranen är blötlagd och klar inför nästkommande dags bak. Den vackra gula färgen maxas verkligen om man gör på det här sättet. Prova gärna.

Saffranslängd med valnötsfyllning - 2 st

Saffransdeg
25 g jäst
450 g fingervarm mjölk
½-1 g saffran
5 g salt
150 g socker
750 g vetemjöl
125 g mjukt smör

Fyllning
200 g valnötter
50 g socker
1 msk honung
60 g mjölk

Pensling
1 ägg
Värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av mjölken över jästen och rör så att det löser sig. Häll på resten av mjölken och tillsätt saffran, socker och salt. Tillsätt mjölet och knåda till en deg. Tillsätt det mjuka smöret. Knåda ordentligt på bakbordet så att degen blir smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1-1½ timma. Få inte för dig att smälta smöret. De mest saftiga och luftiga bullarna får man av att man knådar in smöret.
Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en rektangel, ca 5 mm tjocklek. Mixa valnötterna i en matberedare. Tillsätt socker, honung och mjölk. Honungen verkar som ett klister. Kleta på hälften av valnötsfyllningen över din utkavlade degbit. Rulla ihop degen på längden och lägg den på en plåt.
Skär eller klipp flikar. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med vispat ägg. Grädda längderna i ugnen på 200°C i ca 30 minuter.