måndag 14 december 2015

Orehnjača - Valnötsstrudel

Nu när vi närmar oss julen, vill jag presentera den här goda kakan, som alltid bakas till jul i de flesta kroatiska hem. Man kan hoppa över romen, men det är mycket godare med en skvätt i både degen och fyllningen. Har du inget hemma kan du kanske ersätta med kirsch eller något annat gott.

Orehnjača - 1 längd
(Valnötsstrudel)

Deg
10 g jäst
200 g mjölk
1 ägg
2 äggulor
50 g socker
1 nypa salt
1 citron, skalet
1 apelsin, skalet
1 msk rom
500 g vetemjöl
25 g mjukt smör

Fyllning
4 äggulor
100 g socker
100 g mjölk
1 msk vaniljsocker
2 msk rom
250 g malda valnötter 

Pensling
1 ägg
Börja med att väga upp ägg och äggulor. Tillsammans skall de väga ca 100 g. Om de väger mer eller mindre får du justera mjölkmängden. Totalt skall ägg och mjölk (= degvätska) utgöra 300 g. Smula jästen i en degbunk och värm mjölken till fingervarmt. Lös jästen. Vispa ägg och socker till en pösig massa och häll över jästen. Tillsätt salt, citron- och apelsinskal, rom och vetemjöl. Rör ihop degen. Klicka ut smöret över degen och knåda in det tills degen har blivit smidig. Täck bunken med plastfilm, så att degen håller sig fuktig och låt jäsa 1½ timma. Vill du ha en snabbare jäsning är det bara att tillsätta mer jäst.
Under tiden som degen jäser gör du fyllningen. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt mjölk, vaniljsocker och rom. Vänd ner de finmalda valnötterna och rör om. Smeten kommer vara ganska grötig.

Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel, ungefär 1 cm tjock. Fördela fyllningen över hela degen, förutom ca 2 cm från långsidorna. Rulla ihop på längden och lägg över till en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timma.

Sätt ugnen på 200°C. Pensla längden med vispat ägg och skjut in i ugnen. Kakan skall vara i ugnen ca 40-50 minuter. Håll koll på kakan då den behöver täckas efter 10-20 minuter för att inte få en bränd yta.
Ta ut den ur ugnen och vira in den i en kökshandduk och låt svalna. Skär i skivor och servera till glögg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar