torsdag 3 december 2015

Vanilin roščići - Hästskor med vanilj

Hästskoformade mördegskakor med mandlar är nog de flesta kroatiska ungar uppvuxna med. Har man inte en mamma, eller mormor som baka fritule, så bakar de alldels säkert vanilin roščići. Jag tror att de är vanliga i många länder. I Kroatien växer det gott om mandel, så det är något av en traditionell liten kaka man bakar. Visst finns det sådana här mördegskakor även i det svenska köket? Här kommer i alla fall min mammas recept.
Vanilin roščići - 25-30 st
(Hästskor med vanilj)

250 g vetemjöl
60 g socker
100 g malda mandlar eller valnötter
200 g smör

Topping
75 g florsocker
25 g vaniljsocker

Mal mandlarna (eller valnötterna) till ett fint mjöl. Blanda ihop med vetemjöl och socker. Knåda ner smöret och forma till en mördegsklump. Låt gärna vila svalt i ca 30 minuter.

Dela degen i bitar som du rullar till bollar något mindre än golfbollar. Rulla till tjocklek om 1 cm i diameter, ca 12 cm långa. Böj till en hästsko. Grädda i ugnen på 180°C i 12-15 minuter. Låt svalna något på galler. Blanda ihop florsocker och vanilj till toppingen och doppa försiktigt i vanilj- och florsockerblandningen så att kakorna inte går av. Låt svalna helt och förvara i burk.