söndag 20 december 2015

Povitica


Första gången jag hörde talas om Povitica, var när jag tittade på The Great British Bake Off. Jag reagerade direkt när jag hörde att det var en kaka från Kroatien. What? Aldrig hört talas om. Jag kollade lite med släkten och de hade aldrig hört talas om detta heller. Efter lite googlande kom man fram till att samma fråga dryftats på kroatiska matbloggar. Ingen visste vad detta var för något. En äldre herre hade tagit reda på att uttrycket används i byn Sošice, som ligger några kilometer väster från Zagreb precis vid den slovenska gränsen. Tänk att jag bott i Zagreb i 6 år och aldrig hört talas om detta! Tydligen är bakverket samma sak som en štrudel, som är den vanliga benämningen i norra Kroatien. En štrudel med valnötter kallas dessutom för Orehnjača och är ett typiskt bakverk man bakar till jul. Nu fick ju britterna för sig att göra en mycket dekorativ Povitica genom att vika den fint så att det blir ett vackert mönster när man skär upp den, så då fick jag ju göra likadant. Receptet på en traditionell Orehnjača hittar ni här.

Povitica

5 dl mjölk
750 g vetemjöl
5 g salt
150 g socker
100 g mjukt smör
25 g jäst

Kräm:
2 äggvitor
200 g valnötter
100 g socker
100 g smör
50 g mjölk
3 msk kanel

Pensling:
2 äggulor
1 msk mjölk

Topping:
2 msk florsocker

Värm mjölken till fingervarmt. Väg upp mjöl, salt och socker i en bunke. Gör en grop i mjölet och smula ner jästen. Häll lite mjölk på jästen och rör ut den med fingrarna. Tillsätt resten av mjölken och knåda en deg. Tillsätt det mjuka smöret. Knåda ordentligt på bakbordet så att degen blir smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i 1½ timma.

Krämen: Vispa äggvitorna till fast skum. Mal valnötterna. Vispa ihop socker och smör till en krämig massa. Vänd ner valnötter, kanel och mjölk. Vispa till en slät massa. Med slickepott vänder du ner äggvitorna lite i taget. Det skall bli en jämn och fin massa.
Kavla ut degen på mjölat bakbord. Det skall bli en rektangel som är 40 cm lång och så lång som det går. Ungefär 3 mm tjock deg. Bred ut krämen över hela degen och rulla ihop på långsidorna till en lång längd.
Smöra en långpanna, eller lägg i ett bakplåtspapper. Lägg ner den långa korven i ett sicksack mönster. Tänk på att det skall se vackert ut när man skär upp den. Låt jäsa i ca 45 minuter. Pensla med äggulor och ägg och ställ in i uppvärmd ugn på 200°C. Kakan behöver bakas ca 50-60 minuter. Det kan även vara läge att täcka den efter ungefär 20 minuter då den får färg väldigt snabbt och man vill ju inte ha en bränd skorpa.
Låt svalna något. Strö på florsocker och skär 1 cm tjocka skivor. Servera.

Alternativ: byt gärna ut valnötter och kanel till hasselnötter och kakao. Kavla en smalare deg för att få en tunnare längd. Knö ihop längden i en mindre form i en dekorativ fram-och-tillbaka vikning i två nivåer för att få en annorlunda finish vid uppskärningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar