lördag 26 december 2015

Financiers med havtorn

Hoppas ni har haft en riktigt härlig jul. Det blir många bjudningar fram tills att jul och nyårsstöket är över, så här kommer ett tips på en liten kaka, som man lätt kan baka snabbt och kvickt. Financiers är en kaka som bakas med äggvitor, så här gäller det att gräva fram de där bortglömda äggvitorna ur frysen. Den här lilla kakan har jag späckat med havtorn för att få lite syrligt som bryter av mot det söta. De är ganska lagom stora om man väljer att baka dem i muffins-format. Havtorn tycker jag är lite vintrigt. Har man tur kan man hitta dem växandes vilt i naturen på senhösten. Jag har faktiskt sett en buske full med bär bakom en busskur ute vid Volvos huvudkontor i Torslanda. Lite för mycket avgaser i området för att plockas, men mäktigt vackert.

Financiers med havtorn - 24 st

150 g smör
8 äggvitor (ca 300 g)
2 g salt
100 g mandelmjöl
100 g vetemjöl
150 g florsocker
100 g havtorn
Börja med att bryna smöret och låta det svalna. Det brynta smöret ger fantastisk god smak till kakan, så ersätt inte med att bara smälta smöret.

Vispa äggvitor och salt till ett lagom fast skum.

Mandlarna skall blancheras, skalas, torkas och malas till mandelmjöl. Gör du eget mandelmjöl, så kan det behöva mixas i blender för att bli så finmalet som möjligt. blanda ihop mandelmjöl, vetemjöl och florsocker och sikta det genom en sil så att du blir av med alla klumpar.

Blanda ner de vispade äggvitorna lite i taget. Försök att behålla den fluffiga konsistensen. Tillsätt smöret och vänd ner det försiktigt. Vänd till sist ner havtornen.

Ta fram en muffinsform och smöra den, så att kakorna lättare lossnar. Klicka i smeten så att den fyller 3/4 av formen.
Grädda på 200°C i ca 12 minuter - kakan skall bara bli lite gyllene på toppen. Ta ut så fort den har fått lite färg, annars kan den lätt bli torr. Låt kakorna stå i formen i 5 minuter och vänd sedan upp dem på galler så att de svalnar helt.