söndag 6 december 2015

Bledske kremšnite - Krämsnittar från Bled

Slovenerna gör fantastiskt goda krämsnittar och de från Bled är de godaste. Enligt regel skall krämsnittarna från Bled serveras i storleken 7x7x7 cm. Vanilj och grädde/maräng fyllningen skall vara exakt lika höga (3,5 cm vardera). Här kan man välja att fylla övre delen av krämsnitten med vispgrädde, eller med fluffig maräng. Gillar du inte grädde så kan du plocka marängreceptet härifrån och göra halva mängden maräng.
Bledske kremšnite (12 bitar)
(Krämsnittar från Bled)

½ kg enkel smördeg

Vaniljkräm
1,2 liter mjölk
300 g socker
60 g vaniljsocker
8 ägg
4 äggulor
1 msk rom
200 g maizena mjöl
300 g tärnat smör

Grädde
8 dl vispgrädde
3 msk florsocker

Jag använder en form om 25x36 cm. Börja med att göra smördegen och grädda den enligt instruktionerna till två plattor i storleken för din form. Låt plattorna svalna.

Vaniljkrämen: koka upp mjölken. Vispa ägg, äggulor, socker och vaniljsocker till en fluffig och ljus kräm. Tillsätt majsstärkelse och rom och vispa till en slät smet. Häll i lite het mjölk i taget och vispa. Fortsätt så tills all mjölk är utrörd med äggkrämen. Vänd ner all äggkräm i kastrullen och låt koka upp försiktigt. Krämen skall sjuda på svag värme i ca 4 minuter. Vispa hela tiden för att undvika att krämen bränner vid. Ställ kastrullen åt sidan och vänd ner de tärnade smörklumparna. Vispa igenom ordentligt. Ställ åt sidan, täck med plastfolie ända ner till botten för att undvika att hinna skapas och låt svalna något.

Skär nu till dina smördegsplattor så att de passar formen. Ställ ner första plattan, häll på vaniljkrämen och platta till. Ställ i kylen 1 timme, så att den blir fast och fin.

Undertiden vispar du grädden ganska fast. När den börjar tjockna kan du tillsätta florsockret och vispa sedan klart. Vill du använda maräng kan du tillverka den nu.
Ta ut formen ur kylen och bred på grädden (eller marängen). Avsluta med att skära till locket till kakan. Ställ in allt i kylskåpet tills det är dags att servera. 1 timme brukar vara lagom för att kakan skall sätta sig. Skär rutor i den storleken du föredrar och strö på lite florsocker. Servera!