söndag 3 januari 2016

Klassisk ciabatta

Min make blir väldigt lycklig när jag bakar ciabatta. Det hör till hans favoritbröd. Jag äter det gärna med fetaost och tomat, eller mozzarella och soltorkade tomater...eller bara med smör. Vill du baka ciabatta utan jäst kan du kika på det här receptet.

Ciabatta - 16 bröd

1 kg durumvetemjöl
1 liter vatten
1 nypa jäst

Du börjar med att göra en poolish. Rör slarvigt om durumvetemjöl och vatten. Täck bunken med en plastpåse och låt vila i rumstemperatur i 12 timmar


700 g vetemjöl
2 dl olivolja
30 g salt
250 g vatten

Tillsätt vetemjöl, 1 dl olivolja, salt och vatten. Knåda ihop och lägg ner i din stora bunke. Ringla ytterligare 1 dl olivolja under och över degen. Låt jäsa i 1 timma. Vik ihop och låt jäsa ytterligare 1½ timma. Vikningen gör att degen kan börja jäsa om och du får större luftbubblor i brödet.
Vänd upp på mjölat bakbord. Dra försiktigt ut degen med händerna till en kvadrat eller rektangel ca 3 cm hög. Med försiktigt menar jag att du inte får dra som en galning så att alla blåsorna försvinner. Använd en degspade och hugg upp så stora bröd som du behöver, räcker till ungefär 16 bröd.
Strö lite polenta på bakplåtspapper och stjälp upp ciabattabröden på dessa så att den mjölade bottensidan hamnar uppåt. Skjutsa in i ugnen direkt på 250°C och grädda i ca 17-20 minuter. Låt svalna på galler.