torsdag 21 januari 2016

Cheesecake helt från grunden

I recept för cheesecake anges oftast att man skall köpa Philadelphiaost. Som robotar springer folk och köper just detta märket, trots att de flesta butiker har likvärdiga färskostar, som dessutom är tillsatsfria. I och med att jag tycker "vanlig" cheesecake inte smakar så mycket mer än sött, så har jag gått ett steg längre och gör min egen färskost på yoghurt - för jag tycker att det blir så mycket godare med yoghurtens syra. Orkar du inte vänta på att yoghurten skall rinna av kan du så klart använda turkisk/grekisk fast yoghurt.

Cheesecake helt från grunden

Smeten
2 liter nautrell yoghurt
200 g socker
10 g vaniljsocker
3 ägg
1 dl grädde
60 g vetemjöl

Kaksmulor
50 g grahamsmjöl
50 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk socker
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
65 g smör
½ msk iskallt vatten
+ 75 g smält smör


Dekoration
250 g hjortron
1 msk florsocker


Smeten: börja med att låta yoghurten rinna av i en duk som du lagt på en sil. Låt stå några timmar, eller under natten i kylen, tills ungefär hälften av yoghurten finns kvar. Optimalt är om du har 800-1000 g fast yoghurt. Vänd ner de övriga ingredienserna till smeten och vispa.

Kaksmulorna: blanda ihop mjölsorterna med bakpulvret. Vänd ner socker, vaniljsocker och salt. Rör om ordentligt. Klicka i 65 g smör och finfördela det med fingrarna, precis som när du gör en pajdeg. Skvätt i lite iskallt vatten och forma till en smidig degklump. Kavla ut degen på bakplåtspapper, ca 3-4 mm tjock, gör inget om det blir ojämna kanter, detta skall ju ändå smulas. Grädda 20-25 minuter på 175°C. När kakdegen har svalnat något kan du smula den grovt med fingarna. Smält 75 g smör och blanda med kaksmulorna.
Montering: klipp ut 2 längder av bakplåtspapper, vik en kant om 1½ cm och klipp sneda klipp utmed denna kanten. Lägg bakplåtspappret utmed kanten på din form, så blir det lättare att ta ut kakan när den stelnat. Skydda även botten med en rundel. Tryck ut smulorna i en degform om max 24 cm i diameter. Grädda kaksmulorna på 200°C i 10 minuter. Ta ut formen och låt svalna. Häller du smeten över kakorna nu, kan smulorna lossna och blandas med smeten och det blir en prickig cheesecake. När kakbotten har svalnat häller du på smeten och gräddar på 125°C i 70-90 minuter.

Gräddningstiden avgörs av hur blöt din smet är. Skaka till din form lite lätt och om den dallrar som gelé i mitten så är den klar. Smeten får inte vara lös. Låt nu kakan svalna helt och förvara den i ett par timmar i kylen så att den sätter sig.

Dekorera gärna med hjortron eller några andra goda bär. Här har jag rört ut tinade hjortron, som fått rinna av i en sil. Jag har sockrat dem lätt med lite florsocker.

2 kommentarer:

  1. I kväll har vi haft en Thanksgiving middag hos oss och då tyckte jag att denna ostkaka skulle passa utmärkt som efterrätt... och det gjorde den!! Super succé ! Tusen tack för ett superbra recept :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Johnny, det blev amerikanskt för hela slanten då :)

      Radera