torsdag 14 januari 2016

Rågbaguetter

Det kan tyckas felaktigt att kalla rågbaguetterna för just RÅGbaguetter, när de till största delen består av vetemjöl, men för min del är jag ute efter smaken av råg. Jag vill fortfarande få vetemjölets egenskaper att ge ett lätt bröd. Så här har ni min variant på rågbaguetter.

Rågbaguetter med  - 5 bröd

1 kg vetemjöl
200 g rågmjöl
25 g salt
800 g vatten
50 g olivolja
350 g levain, eller 10 g jäst


Om du bakar med jäst: blanda ihop alla ingredienserna till degen och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Forma 5 baguetter. Lägg baguetterna på mjölat bakduk. Dra upp bakduken mellan bröden och lägg dem tätt så att de jäser uppåt. Mjöla bröden lätt och lägg bakduk över. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Ta bort en klump levain till nästa baktillfälle. Forma 5 baguetter. Lägg baguetterna på mjölat bakduk. Dra upp bakduken mellan bröden och lägg dem tätt så att de jäser uppåt. Mjöla bröden lätt och lägg bakduk över.   Låt jäsa övertäckt i  ca 3 timmar. 
Sätt ugnen på 250°C. Lägg in en plåt, som värms upp samtidigt. I botten av ugnen lägger du en ugnsform med en liter vatten i så att det blir fuktigt i ugnen. Stjälp upp baguetterna på den heta plåten och grädda i ca 40 minuter. Låt bröden svalna på galler.