söndag 10 januari 2016

Hrvatske palaćinke - Kroatiska färskostfyllda pannkakor

I Kroatien steker man sina pannkakor i olja och inte smör. Mjölken har man antingen gjort yoghurt utav, eller vanligast ost. Olja har man däremot i mängder då här odlas solrosor, majs och oliver. När min kusin var på besök i Sverige och vi gick förbi våffelgrädderiet på Liseberg stannade han och undrade vad det var som luktade. Jag förklarade att i Sverige använder man smör att steka i och inte olja, så det är det som luktar. Han blev ganska förvånad och tyckte att det luktade lite illa, men att det smakade desto bättre. Det slutade med att vi köpte ett våffeljärn till honom i present och så vitt jag vet så steker han dem med smör så klart :) Jag steker just dessa pannkakorna med rapsolja.
Hrvatske palaćinke - 15 st
(Kroatiska färskostfyllda pannkakor)

Pannkaksdeg
3 ägg
250 g mjölk
250 g kolsyrat vatten
½ tsk salt
250 g mjöl

Fyllning
650 g grynost eller Keso
4 ägg
60 g socker
1 citron, skalet
1 apelsin, skalet

Topping
3 dl gräddfil
2 msk florsocker

Om din gryost/Keso känns lite vattnig kan det vara bra att lägga över den till en finmaskig sil så att vätskan droppar bort. Vispa ihop socker och ägg och vänd ner grynosten. Smaksätt med citron- och apelsinskal.
Stek pannkakorna på ena sidan och trava dem på en tallrik. Lägg 1-2 msk fyllning på varje pannkaka och rulla ihop. Lägg över till en insmord form. De ihoprullade pannkakorna kan du trava på varandra så det räcker med en enda form.
Kleta på gräddfil och in med dem i ugnen på 250°C i 10 minuter, så att de får lite färg. Man kan gratinera med grädde också, om man inte råkar ha gräddfil hemma. Tycker man inte att pannkakorna är söta nog, kan man dofta över lite florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar