torsdag 28 januari 2016

Hercegovački uštipci - Stekta plättar från Herzegovina

När vi besöker min makes släkt i Herzegovina bjuds det alltid på uštipci. I Herzegovina anlitas de bästa tillverkarna av dessa plättar för att steka upp hundratals uštipci inför bröllop. Uštipci äter man med kallskuret, eller bara som de är. Det svåraste med dem är att hälla ut dem i stekpannan på rätt sätt. Man skall använda en stor slev och när man häller, skall man hälla jämnt, så att plätten blir lika tjock både fram och bak. Bakre ändan skall vara lite bredare och den bortre lite smalare så att de ser ut som en toffla. Längden ungefär 15-20 cm och bredden ca 5-10 cm är det vanligaste. I Herzegovina diskuterar damerna gärna vilket recept som är bäst för att undvika att smeten suger åt sig för mycket olja. Vissa har i en sked brännvin i smeten, andra använder yoghurt. Har man tillräckligt varm olja kommer uppsugningen hamna på ett minimum.

Hercegovački uštipci - ca 12 st
(Stekta plättar från Herzegovina)

1 ägg
50 g yoghurt
ca 140-150 g ljummet vatten
3 g salt
250 g vetemjöl.
Ta fram en bunke och ställ den på vågen så att den visar 0 g. Väg upp ägget och häll på yoghurten. Toppa nu med vatten så att dessa vätskorna tillsammans väger 250 g. Tillsätt salt och vetemjöl. Vispa så att smeten blir jämn och klumpfri.
Värm oljan så att den blir riktigt varm och sleva i smet - ca 2-3 plättar i taget beroende på stekpannans storlek. Stek ca 1 minut på varje sida. Plättarna skall bli gyllene. Lägg upp plättarna på hushållspapper så att oljan sugs upp. Servera gärna till frukost med ost, skinka, eller pršut från Herzegovina.

4 kommentarer:

 1. Älskar dina receptet!!!
  Har du recept på kvitten sylt?
  Och honungskska/tårta?
  Tusen tack !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket roligt att höra. Sök på Kvittenmos i bloggen, så dyker receptet upp. Honungskaka har jag inget recept på, men jag har bakat en jätte-god sådan. Googla på: honey choclate cake nigella lawson, så dyker det upp. Trevlig helg.

   Radera
 2. Det är konstigt hur olika recept kan vara beroende på var man kommer ifrån. Jag kommer från Banja Luka i Bosnien och där är ustipci något heeeeeeelt annat haha. Vi brukar blanda bakpulver, vetemjöl, salt, ägg och filmjölk och knåda till en deg som man sedan steker i mycket olja. Blir som en bosnisk langus ungefär. Men jag känner igen att gamla tanter ofta diskuterar vems recept som är bäst haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så är det i det här området, samma benämning för olika saker :) Dessa uštipci blir ungefär som langos, men lite mindre knapriga - absolut inte som pannkakor, så det kan nog vara samma som i Banja Luka trots den lite rinnigare konsistensen.

   Radera