måndag 7 november 2016

Tack för mig


Någon gång vid den här tiden förra året insåg jag att bloggen nog har gjort sitt för mig. På denna dagen är det exakt 4 år sedan jag startade bloggen och när jag bestämde mig för att jag om ett år skulle avsluta bloggandet, så kändes det som att det var på tiden att jag fattade det beslutet och det kändes som en liten lättnad.

Att blogga är lite som att ta hand om ett barn. Trots att jag har valt att ha en "ful-blogg" utan snygga fotografier, med upplysta bakgrunder och bortretuscherat tallrikskladd, så tar det faktiskt ändå tid att hålla den vid liv. Jag har använt mig av listor på sådant som jag vill publicera, som gamla kroatiska recept och detta har jag varvat med mitt intresse för att göra allt från grunden själv ihop med bakningen. Detta har ibland resulterat i att familjen har fått äta kroatiskt 5 dagar i streck och att jag sedan repeterat några av recepten veckan därpå, just för att de inte blev så bra som jag tänkt mig och behövde justeras till perfektion.

Sedan när de mörka vintermånaderna kommit så har jag fått vrida på dagljuslampan i mitt lilla bibliotek och ärligt talat, så har detta gått mig mest på nerverna. Att springa med tallriken för att hitta rätt ljus att fota i...nä, jag är ingen fotograf. Jag önskar många gånger att ni kunnat vara med och känna doften och smaken - för ett fotografi förmedlar kanske bara 10% av hela upplevelsen. När det kommer till mat är en blogg kanske inte bästa forumet. Min glädje för mat har varit det viktiga, men i en blogg är det så klart viktigt att kunna förmedla detta med ett fotografi, för mötet mellan mig som bloggare och er läsare är ju trots allt inte vid matbordet.

Nu anser jag att min blogg har blivit stor nog att klara sig själv. Den kommer finnas kvar som en receptbank, där ni kan leta efter mejeri recept, brödrecept och kroatisk mat, men jag kommer inte längre fylla på med nytt. Man har tidigare kunnat kontakta mig privat via en länk i bloggen. Denna funktionen tar jag bort. Man kommer kunna fortsätta kommentera i inläggen och jag kommer läsa dem och svara om man har frågor.

Självklart kommer jag inte sluta laga mat och experimentera, men nu vill jag göra det i egen takt utan att behöva tänka på att bloggen behöver uppdateras. Jag vill ge plats åt mina andra passioner. När man är den lite husliga typen, så är det ganska skönt att ha sådana som går att utveckla på hemmaplan. Jag älskar att både sy och sticka och det är just dessa två som har börjat ta mycket mer plats i mitt liv det sista året.

Nu lämnar jag över bloggen i era trygga händer. Använd den väl och slit den med hälsan. Jag hoppas att den förgyller många fina möten vid matbordet och inspirerar er till att prova nytt.

Er tillgivna Dalmatian Mom, Sandra.

28 kommentarer:

 1. Hej!
  Det var synd. Har följt bloggen nästan från början och uppskattat den stora bredden på projekten och att du gör det mesta från grunden.
  Kommer att sakna din blogg.

  SvaraRadera
 2. otroligt kul att läsa dina inspirerande inlägg, tusen tack för att vi fick följa denna resan :-) Kommer att använda många recept i framtiden!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johnny, det värmer att höra att alla inlägg inte varit förgäves :)

   Radera
 3. Tusen tack för alla inspirerande och intressanta recept. Min dotter, som snart fyller 15, vill ha karatelängd med gult bälte istället för tårta på sin födelsedag! Hon älskar den! Jag kommer att fortsätta att söka efter god mat på din blogg men förstår ditt beslut att sluta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina värmande ord, det gör mig riktigt glad. Jag skulle ha kommit på något käckt både för mitt orangea och gröna bälte, men jag kom av mig lite :)

   Radera
 4. Tack för allt du delat med dig av! Jag tycker väldigt mycket om din blogg. Tur att recepten finns kvar!!! Allt gott!

  SvaraRadera
 5. Tack för allt !

  SvaraRadera
 6. Tusen tack för alla fina recept :) med vänliga hälsningar Jenny, Finland

  SvaraRadera
 7. Tack att du låter bloggen vara kvar:-)
  Jag kollade bloggen bara då och då men så många bra recepter hittade jag.
  Levergrytan och brödreceptsamlingar är våra favoriter.
  Stor tack för god mat och fina episoder!
  /Mamma till två små flickor

  SvaraRadera
 8. Det känns bara mer äkta att matbilderna inte alltid är så perfekta, det är innehållet som räknas. Du har gjort en väldigt inspirerande blogg och älskar att du gör allt från grunden. Dina recept kommer att finnas med mig för lång tid framöver. Bara projektet när du bakade dig genom Sverige förtjänar någon slags hedersmedalj, vilket engagemang du har! Tack för att du låter bloggen finnas kvar.
  Jag har inte kommenterat tidigare fast jag har läst många av dina recept, det ångrar jag, men vet att du har inspirerat många som inte "orkar" kommentera :)
  /Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina ord Tobias. Jo, jag kom till Dalarna, sedan tog lusten slut för bloggen. Jag hoppas att någon vill ta vid där jag slutade, så att jag kan lämna över min bunt med recept :)

   Radera
 9. Va bra att du låter bloggen vara kvar, det är tack vare dina fina beskrivningar hur man gör ost som gjorde att jag började ta mjölk från min familjegård för att ysta egen ost. Jag återkommer ofta till din blogg för att få idéer till mitt nästa projekt.
  Tycker din blogg känns väldigt hemtrevlig och bilderna känns mer äkta, vet inte riktigt om det är en bra förklaring, men man får känslan av att du älskar mat och att göra saker från grunden. Något som jag också gör, så tack igen för denna fina blogg. =D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina ord Mathilda. Ja här är det inget filter på :) Äkta så långt det går. Kul att du kommer tillbaka. Kram

   Radera
 10. Hej! Jag vill tacka för all inspiration, jag gillade inte att laga mat innan men nu sitter jag här och lusläser recept.
  Jag älskar Kroatien och maten därifrån, och det är speciellt en maträtt som jag tycker om men inte har hittat något recept för. Jag hoppas att du kan hjälpa mig trotts att du har lagt ner bloggen.
  Grytan tillagades på en pekka och innehöll lamm, nöt, fläsk, potatis, vitt vin, tomat och en del andra saker som har försvunnit ur minnet. Är det något som du känner igen?
  Med vänlig hälsning
  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Hanna.

   Jag har funderat lite på detta, men kommer inte fram till något vettigt. När du säger gryta - så ser jag en gulasch/kallops framför mig (kött i sås) och de lagas inte i en pekka - då hade köttet inte fått koka tillräckligt utan torkat ut. Kan det ha lagats i en gjutjärnsgryta? I så fall har vi paprikaš eller čobanac från norra Kroatien i Slavonien. Recept på båda finns här på bloggen.

   Om du menar att det är hela köttbitar med olika grönsaker som bakas i en pekka (inte i en sås) så heter alla varianter "ispod peke" (under en pekka). Det är alltså inte ett recept utan tillagningssätt. Man häller gärna på vätska som vin eller buljong för att det skall ånga på bra därinne :)

   Hör av dig igenom om du kommer på något annat.

   Radera
 11. Alltså din blog måste förvaltas för alla oss2:à generationens svenskar med kroatiska föräldrar som en gång invandrade till Sverige. Med din blog har jag och min familj helt plötsligt möjlighet att ge mina egna barn en del av vårt kroatiska kulturarv!!!
  Hemkultursundervisning på riktigt!

  SvaraRadera
 12. Hittade din blogg när jag var nyfiken på att göra egen ost. Någon egen ost blev det aldrig (inte än iallafall), men jag fastnade för de Kroatiska recepten. Tack för att du delar med dig av dem!
  /David, Skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var kul att höra. Hoppas du vågar dig på dem.

   Radera
 13. Varaždin-Ninna21 januari 2018 14:14

  Så glad att jag hittat din blogg, nu ska jag blåsa liv i mina kukinariska kroatiska rötter! :) Tack för all kunskap du sammanställt!

  SvaraRadera
 14. Michael Stark11 maj 2018 16:23

  Vilken härlig blogg!
  Vilka härliga recept och bra beskrivningar!

  Jag beundrar dig och det arbete du har lagt ned, för här fanns det mycket att läsa och laga.

  Åsså blir jag ju så hungrig.

  Denna sida blir ett välanvänt bokmärke..

  Mvh
  Michael

  SvaraRadera
 15. Är så glad att jag hittade din blogg! Nu står två ostar på bänken som resultat av det. Men även om du inte aktivt bloggar så kan du ju slänga in ett bra recept då o då. Så gör jag på min novellblogg. Skriver jag ett bra alster så slänger jag bara in det som det är. Bloggen är som en minnesbank för mej.

  SvaraRadera
 16. Hej, jag har precis upptäckt din blogg och är extremt tacksam för den! Så jag vill bara säga tack för ditt enorma slit!!

  SvaraRadera